Eξελίξεις:

(01:22) • ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ Η ΑΜΑΞΙ (15:51) • ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ TOOL! (10:58) • ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΒΑΕ (10:16) • Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Το μεγάλο κόλπο με τις ΑΕ για να τρώνε λεφτά από κράτος και εργαζομένους

Περιζήτητοι για θέσεις μάνατζερ… κηπουροί, θυρωροί και αλλοδαποί

Print Friendly
         
Κωστής Πλάντζος από Κωστής Πλάντζος
02:58, 25 Ιαν 2012

Βούλγαρος μάνατζερ τηλεοπτικού καναλιού της χώρας μας, αλβανός CEO σε κατασκευαστική εταιρία με χρέη εκατομμυρίων προς το κράτος, ρουμάνος στο «πηδάλιο» ναυτιλιακής… Αλλοδαποί, άποροι και άστεγοι αποδεικνύονται περιζήτητοι για να αναλάβουν περίοπτες –ως πρότινος- θέσεις διευθύνοντος συμβούλου σε μεγάλες ανώνυμες εταιρίες. Οι «επαγγελματίες» των επιχειρήσεων παραδίδουν τα «κλειδιά» των ΑΕ, για να πάνε φυλακή οι «αγιάννηδες».  Σε καιρούς εθνικής χρεοκοπίας, το επάγγελμα του «αυτοφωράκια» γνωρίζει και άνθιση…

Μπορεί οι οικονομικοί εισαγγελείς και τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ να «πήραν το όπλο τους» και να συλλαμβάνουν σωρηδόν μεγαλοοφειλέτες, όπως προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος, οι μεγαλοκαρχαρίες όμως που «παντελονιάζουν» δημόσιο χρήμα και τα λεφτά των εργαζομένων τους, φορούν «αλεξίσφαιρο». Οχυρωμένοι πίσω από διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου και του νόμου περί Ανωνύμων Εταιριών, «νίπτουν τα χείρας τους» για τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράττουν και φροντίζουν να τοποθετούν σε θέσεις ευθύνης αχυράνθρωπους, συχνά απόκληρους της κοινωνίας, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να τους πιάσει από πουθενά…

Αλλού τα χρέη, αλλού το χρήμα

Προ ημερών μόλις ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε από όλους τους εφόρους της χώρας να του αποστείλουν λίστα με όσους χρωστούν περισσότερα από 100.000 ευρώ στο δημόσιο από ΦΠΑ κλπ. Λόγω της κρίσεως στις λίστες φιγουράρουν και τρανταχτά ονόματα της αγοράς, ακόμα και πανίσχυροι μεγαλοβιομήχανοι που ήταν πάντα τυπικοί στις υποχρεώσεις τους αλλά τώρα έμειναν εκτεθειμένοι για ποσά της τάξεως των 200.000 ή 300.000 ευρώ.

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης όμως, όπως φάνηκε από τις έρευνες  των ανδρών του ΣΔΟΕ είναι ότι πίσω από επιχειρήσεις που είναι βουτηγμένες στα χρέη, βρίσκονται συχνά «άνθρωποι-βιτρίνα» στους οποίους οι πραγματικά υπεύθυνοι  έχουν τύποις μεταβιβάσει αξιώματα και αρμοδιότητες. Για παράδειγμα:

-          Καριέρα διευθύνοντος συμβούλου σε τηλεοπτικό σταθμό της Αθήνας κάνουν μόνον αλλοδαποί!  Το συγκεκριμένο κανάλι αναδείχθηκε σε … τηλεοπτική Μέκκα για ξένους «μάνατζερ» που δεν τους ξέρει κανείς στην εγχώρια ή διεθνή «πιάτσα», την ίδια ώρα που το κράτος ζητούσε να εισπράξει χρέη 200.000 ευρώ. Σε εποχές μεγάλης κρίσεως στο χώρο των Media, το κανάλι άλλαξε τρεις μάνατζερ: ο πρώτος ήταν  Αιγύπτιος, ο δεύτερος Αλβανός και τώρα έχει Βούλγαρο.

-          Σε κατασκευαστική εταιρία της Αττικής που έχει αναλάβει κυρίως έργα τοπικής αυτοδιοίκησης, χρέη CEO φαίνεται να έχει αναλάβει ένας Αλβανός. Τα χρέη όμως από ΦΠΑ και πρόστιμα αγγίζουν το 1 εκατ ευρώ ενώ σχεδόν 200 εργάτες (αλλοδαποί κυρίως) εμφανίζονταν να πληρώνονται τα τριπλά από όσα πραγματικά εισέπρατταν.

-          Ναυτιλιακή εταιρία των νοτίων προαστίων διοικείται από Ρουμάνο. Τα χρέη από πρόστιμα φτάνουν τις 600.000 ευρώ ενώ στον αέρα έχουν μείνει 50 εργαζόμενοι.

Το μεγάλο κόλπο με τις ΑΕ για να τρώνε λεφτά από κράτος και εργαζομένους 

Το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις χιονοστοιβάδας. «Δεν είναι δυνατόν να ψάχνεις διευθύνοντες συμβούλους αλλοδαπούς, που το μόνο που έχουν στην Ελλάδα είναι ΑΦΜ, στη διεύθυνση κατοικίας που δηλώνουν δεν διαμένει κανείς, ενώ και στη χώρα τους, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία που τους ψάχνουμε δεν ξέρουν το όνομά τους» μας λέει αρμόδιος των ελεγκτικών υπηρεσιών.

«Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε για έρευνα σε ανώνυμη εταιρία με τζίρους δισεκατομμυρίων, να βρίσκουμε σαν νόμιμο υπεύθυνο … πρώην λουκουματζή ή κηπουρό, να τον ρωτάμε για τα θέματα της εταιρίας και να βλέπεις ότι είναι παντελώς άσχετος. Οι εταιρίες τους να «φεσώνουν» εκατομμύρια το δημόσιο και τους υπαλλήλους τους, να ξοδεύουμε λεφτά και δυνάμεις για να βρούμε τους υπευθύνους, αλλά τελικά να κυνηγάμε «φαντάσματα». Τι θα πούμε στον κοινωνικό μας περίγυρο που μας ρωτάει «γιατί δεν βρίσκετε πού είναι τα κλεμμένα. Ποιος θα τα φέρει πίσω; Ποιος θα τα πληρώσει;»…

«Γίναμε Μπαγκλαντές»

Οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πέσει οι ίδιες «στην παγίδα του νόμου» περί ανωνύμων εταιριών. «Αν θέλουμε αποτελέσματα και όχι εντυπώσεις», υπηρεσιακοί παράγοντες ζητούν από την πολιτική ηγεσία μια πιο σκληρή νομοθεσία για το πτωχευτικό δίκαιο και την ευθύνη των μετόχων –διευθύνοντων συμβούλων στις ανώνυμες επιχειρήσεις. Οι ίδιοι έχουν εντοπίσει «τρύπες» και «παραθυράκια» που εκμεταλλεύονται επιτήδειοι για να στήνουν τα κόλπα τους, ακόμα και τώρα που το κράτος τούς ψάχνει και η κοινωνία στενάζει…

«Ο νόμος περί ανωνύμων εταιριών κοντεύει πλέον έναν αιώνα ζωής. Πηγαίνουμε με τον αραμπά και τα λαμόγια κάνουν πάρτυ» λέει … αγανακτισμένος ελεγκτής. Το σχέδιο που εισηγούνται άνθρωποι που δίνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής προβλέπει:

-          να προσδιοριστεί μιας μορφής Πόθεν Έσχες για όποιον αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος, για να φαίνεται «με πόσα μπαίνει, πόσα βγαίνει και πού τα πήγε». Να ζητούνται οικονομικά και κοινωνικά εχέγγυα για τις ευθύνες που επωμίζεται, να έχει μια επιφάνεια που να καλύπτει τις υποχρεώσεις που δημιουργεί. Να είναι ξεκάθαρο δηλαδή ότι ευθύνεται απέναντι στο νόμο και με συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, να υπάρχουν περιορισμοί στη μεταβασή τους και, γενικά, να έχει κάποιες ουσιαστικές «προδιαγραφές» όποιος επιλέγεται σε θέσεις μάνατζερ.

-          να ευθύνεται με όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και ο μέτοχος της ΑΕ ή/και η οικογένειά του. Να μην εξαντλείται δηλαδή η ευθύνη του στο μετοχικό κεφάλαιο που κατέχει. Πρόεδροι, ιδιοκτήτες και μεγαλομέτοχοι που «κανιβαλίζουν» τα τελευταία χρόνια τις επιχειρήσεις τους, τις «φεσώνουν» με πλαστά τιμολόγια και μεταφέρουν χρήματα σε άλλες εταιρίες συμφερόντων τους, λένε εκ των υστέρων όπου χρωστούνε «πάρε τα χαρτιά» της απαξιωμένης εταιρίας τους -που δεν αξίζουν συνήθως παραπάνω από 60.000 ως 200.000 ευρώ.

-          να εξαιρούνται οι οφειλές των ΑΕ προς το δημόσιο και τους εργαζομένους, από την προστασία που προσφέρει το άρθρο 99 έναντι απαιτήσεων των πιστωτών. «Εδώ που φτάσαμε» λένε «είναι πρόκληση να χρησιμοποιούν οι φοροφυγάδες και οι μπαταχτσήδες το άρθρο 99 για «πλυντήριο» που ξεπλένει το χρήμα και τις ανομίες τους. Γίναμε Μπαγκλαντές πια».  Εισηγούνται να προστατεύονται τα συμφέροντα του δημοσίου ακόμα και όταν η επιχείρηση μπαίνει στο άρθρο 99, οπως και των υπαλλήλων που δεν έχουν και ελπίδες πια πως θα ξαναπροσληφθούν κάπου άμεσα ή θα τους στηρίξει το κράτος όσο χρειάζονται.

Στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν πως, τώρα που άρχισαν ο έλεγχος και οι συλλήψεις οφειλετών και καθώς η κρίση βαθαίνει, θα πληθαίνουν φαινόμενα όπου άσχετοι και απελπισμένοι θα τοποθετούνται σαν εκτελεστικά μέλη ΔΣ των ΑΕ για να φορτώνονται ευθύνες, από την  πίεση της ανάγκης και μόνο…

 

 

 

 




Δείτε ακόμα...

ekkatharistiko

«Η ληστεία του αιώνα»… σε νούμερα - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011