Eξελίξεις:

→» ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ Η ΑΜΑΞΙ →» ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ TOOL! →» ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΒΑΕ →» Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Taj_Mahal

Αν είσαι σπίτι, ετοιμάσου για… Βομβάη

Print Friendly
         
Διαμάντω Μπουρνά από Διαμάντω Μπουρνά
17:55, 05 Οκτ 2011

Οφείλω να ομολογήσω ότι στην Ινδία δεν έχω πάει. Έχω δει όμως πολύ «Μπόλιγουντ» τον τελευταίο καιρό. Τόσο πολύ μάλιστα, που νομίζω ότι ξέρω τους δρόμους της Καλκούτας και της Βομβάης καλύτερα από την Πατησίων και τη Σταδίου… Και να σας πω την αλήθεια, μια χαρά χώρα δείχνει για τα οικονομικά της δεδομένα. Μην σας πω ακόμα, ότι μου φάνηκε σαν να έχουν και συλλογικές συμβάσεις.

Και δεν καταλαβαίνω μια τέτοια απαξιωτική αναφορά του πρωθυπουργού για την Ινδία, που εξελίσσεται σε μια από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες δυνάμεις του πλανήτη, με ρυθμό ανάπτυξης 15-16% και εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Με το δίκιο τους βέβαια, πολλοί θα πουν ότι μιλάμε για μια χώρα με τον πλέον αναχρονιστικό θεσμό που υπάρχει: τις κάστες. Καθώς επίσης και για άθλιες συνθήκες εργασίας για εκατομμύρια  εργαζόμενους.

Αναρωτιέμαι όμως  σε τι διαφέρουμε από τους συμπαθέστατους Ινδούς οι σημερινοί Έλληνες του Μνημονίου. Μήπως και εμείς δεν αποτελούμε την κατώτερη κάστα της ευρωζώνης;  Tους αντίστοιχους «Σούντρα», που είναι καταδικασμένοι να ασκούν μόνο τα ταπεινά επαγγέλματα και δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να σηκώσουν τα μάτια να κοιτάξουν τους ανωτέρους τους… Και θα θυμάστε κάποτε μια φράση, που ήταν της μόδας τη δεκαετία του ’80, ότι «θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης»… Για τους Ινδούς βέβαια, αυτό το σύστημα δε φαντάζει άνισο, ούτε άδικο…

Για την πολιτισμένη Ευρώπη όμως, της ισότητας, του πνεύματος και της αλληλεγγύης, δε θα περίμενε κανείς ότι τα κράτη μπορούν να διαχωριστούν σε κάστες. Κι όμως, η πραγματικότητα είναι αυτή.  Θεωρία και πρακτική έχουν κατατάξει τις χώρες ανάλογα με την οικονομική και πολιτική ισχύ τους σε «φτωχές και πλούσιες», «βόρειες και νότιες», ακόμα και «PIGS» (γουρούνια)… και τους λαούς τους σε «εργατικούς και τεμπέληδες», σε «κλέφτες και τίμιους», σε «έξυπνους και χαζούς», σε «νομοταγείς και άνομους»…

Θα πρότεινα λοιπόν την επόμενη φορά, τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί η εξουσία να μην είναι τόσο ατυχή, κυρίως όταν συγκρινόμαστε με τριτοκοσμικές χώρες, οι οποίες προφανώς και μας έχουν ξεπεράσει προς το βέλτιστον.

 




Τα σχόλια είναι κλειστά.

Δείτε ακόμα...

ekkatharistiko

«Η ληστεία του αιώνα»… σε νούμερα - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Papandreou_Samaras

Τα σοφά λόγια του… Τρύφωνα - Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011