Eξελίξεις:

→» ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ Η ΑΜΑΞΙ →» ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ TOOL! →» ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΒΑΕ →» Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

ippofaes_dentro

Οι φυσικοί «σύμμαχοι» της υγιεινής διατροφής

Print Friendly
         
Έλενα Ριζοπούλου από Έλενα Ριζοπούλου
20:51, 27 Αυγ 2011

Σύμμαχοι ομορφιάς, υγείας, ενέργειας, καλής διατροφής και αδυνατίσματος, για οποιονδήποτε λόγο κι αν επιλέξει κάποιος να τα χρησιμοποιήσει, τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής αποτελούν αναμφισβήτητα μία τεράστια πηγή θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και κατά συνέπεια στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η σπιρουλίνα, το ιπποφαές και η αλόη χαρακτηρίζονται πλέον από πολλούς ως τα θαυματουργά «φάρμακα» της φύσης και οι εντυπωσιακές ιδιότητες τους αναγνωρίζονται στις μέρες μας ακόμα και από έγκριτους επιστήμονες και γιατρούς.

σπιρουλίνα

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ: Η τροφή των αστροναυτών

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα  «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα»  και η NASA «τροφή του μέλλοντος», καθώς τα θρεπτικά συστατικά αυτού του φυκιού είναι ανεξάντλητα και μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού.

Το μικρό πράσινο φύκι που ναι με ευδοκιμεί σε γλυκά νερά, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε θαλασσινά, περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και είναι η πλουσιότερη σε πρωτεΐνη φυσική τροφή φθάνοντας σε ποσοστό το 55-70%.

σπιρουλίνα_1Περιέχει 5% λιπαρά χωρίς χοληστερόλη, καθώς μεγάλο μέρος τους βρίσκεται στη μορφή των θρεπτικών ω-6 λιπαρών οξέων. Επιπλέον αποτελείται από 15-25% υδατάνθρακες, αλλά και δεκάδες μεγάλες ποσότητες μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών, ενώ οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες είναι αξιοθαύμαστες. Έχει ακόμα 58 φορές περισσότερο σίδηρο απ’ ότι το ωμό σπανάκι.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η σπιρουλίνα ήταν ευρέως γνωστή στους ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής. Αναφορές κάνουν λόγο για ένα συστατικό που είχαν συμπεριλάβει στο διαιτολόγια τους οι Αζτέκοι στο Μεξικό εδώ και 400 χρόνια.

Όλα τα παραπάνω εύλογα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βοηθά στα πάντα. Δρα κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης, βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, αποτοξινώνει τον οργανισμό και διεγείρει την παραγωγή κυττάρων αίματος, ενώ έχει αποδειχθεί ότι δρα με σημαντικά αποτελέσματα εμποδίζοντας την ανάπτυξη του ιού του AIDS. Χαρίζει ενέργεια και τόνωση βοηθώντας παράλληλα στο αδυνάτισμα  περιορίζοντας την όρεξη και αυξάνοντας τον μυϊκό ιστό.  Η λήψη της δεν θεωρείται καθόλου τοξική, ενώ μπορεί κανείς να τη βρει σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη, κάψουλες, ταμπλέτες, αλλά και σε υγρή μορφή.

 

ιπποφαέςΙΠΠΟΦΑΕΣ: Το «μυστικό» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Οι σύγχρονοι Έλληνες το ανακάλυψαν προσφάτως, όμως στην Αρχαία Ελλάδα η χρήση του ήταν ευρέως διαδεδομένη. Αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του προέρχεται από τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε αρχικά επάνω στα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο μέγας στρατηλάτης είχε ανακαλύψει ότι όταν τα άλογά του έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς αυτού του θάμνου ανάρρωναν πιο γρήγορα και το τρίχωμα τους δυνάμωνε και έλαμπε. Το ονόμασε γι’ αυτό ιπποφαές, που σημαίνει φωτεινό άλογο.

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη και η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Το έλαιο είναι η βασικότερη πηγή πλούτου αυτού του θάμνου και προέρχεται κυρίως από τους καρπούς του, που μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού και έχουν υπόξινη γεύση.

Περιέχει 190 θρεπτικά συστατικά, τα περισσότερα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σύμφωνα με μελετητές το σημαντικό είναι ότι ο συνδυασμός και η συγκέντρωση των ουσιών του βοηθούν στην καλύτερη δυνατή κάλυψη από τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, κυρίως C, E και A, μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό, σε αντιοξειδωτικά αλλά και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

ιπποφαές καρποίΤο ιπποφαές ενδείκνυται προληπτικά για την πρόληψη της γήρανσης, του καρκίνου  και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συνεισφέρει στην πνευματική και σωματική υγεία, ενώ βοηθά στην επούλωση και την άμυνα του οργανισμού. Τέλος ενισχύει τον σχηματισμό κολλαγόνου, συμβάλλοντας στην υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Στην αγορά μπορεί κανείς να το βρει ως αποξηραμένο φυτό για αφέψημα ή έγχυμα, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Σε υγρή μορφή κυρίως ως συμπυκνωμένο χυμό αλλά και κάψουλες.

ΑΛΟΗ: Το φυτό της αθανασίας

Την έχουν αποκαλέσει ελιξίριο μακροζωίας και «φάρμακο» της φύσης, όμως οι χαρακτηρισμοί δεν προσδίδουν με ακρίβεια το εύρος των δυνατοτήτων της. Η αλόη χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες με διαφορετικούς σκοπούς κι από διαφορετικούς πολιτισμούς, τόσο από την ιατρική όσο και για την κοσμετολογία.

αλόηΤα οφέλη της είναι γνωστά εδώ και 2.500 χρόνια και χρησιμοποιείτο από την Περσία, την Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα, ως την Ινδία και την Αφρική. Οι βασίλισσες της Αιγύπτου συσχέτιζαν τη χρήση της με την αναζήτηση της φυσικής τους ομορφιάς. Λέγεται μάλιστα ότι υπήρξε ένα από τα μυστικά της Κλεοπάτρας και της Νεφερτίτης, ενώ ο Νικόδημος τη χρησιμοποίησε για την περιποίηση του λειψάνου του Χριστού. Ο μύθος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, κατέκτησε το νησί Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό για να έχει στη διάθεσή του προμήθειες αλόης, προκειμένου να θεραπεύονται οι τραυματισμένοι στρατιώτες του, όταν είδε την εντυπωσιακά γρήγορη επούλωση ενός τραύματός του με λάδι αλόης.

Η αλόη ανήκει στην οικογένεια των κρίνων, παρά το γεγονός ότι θυμίζει κάκτο. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και αποτελείται κατά 96% από νερό. Μόνο δύο από τα 300 είδη της χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, η Aloe Vera και πιο σπάνια η Aloe Ferox Miller. Ο θησαυρός των συστατικών της εντοπίζεται στο ζελέ, που περιέχει πάνω από 75 πολύτιμα συστατικά, ενώ οι κυριότερες βιταμίνες της είναι οι Β, C, Ε και β-καροτίνη. Περιέχει ακόμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα.

Τα πλούσια συστατικά της αλόης διεισδύουν βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζουν και λειτουργούν ως φυσικό αναισθητικό. Το θαυματουργό αυτό φυτό ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα ενώ έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

αλόη_κοντινόΣυνήθως χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό και επουλωτικό αλλά και για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών. Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα. Είναι ιδανικό για την ακμή και για δερματικές παθήσεις, ενώ επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης. Εσωτερικά αποτελεί ιδανικό θεραπευτικό βοήθημα για καρδιαγγειακές παθήσεις, μυϊκούς πόνους, αλλά και για τη σωστή πεπτική λειτουργία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες προϊόντα αλόης, κυρίως κοσμετολογίας, αλλά και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων βρίσκει κανείς χυμό, κάψουλες, ταμπλέτες και λάδι. Μπορείτε κάλλιστα να την καλλιεργήσετε στο σπίτι σας σε μία γλαστρούλα, καθώς είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά. Θεωρείται σε γενικές γραμμές ασφαλές φυτό, αρκεί να χρησιμοποιείται στη σωστή δόση και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες.




Τα σχόλια είναι κλειστά.

Δείτε ακόμα...

ekkatharistiko

«Η ληστεία του αιώνα»… σε νούμερα - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Papandreou_Samaras

Τα σοφά λόγια του… Τρύφωνα - Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011


Τελευταίες εξελίξεις: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ippofaes_dentro