Eξελίξεις:

→» ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ Η ΑΜΑΞΙ →» ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ TOOL! →» ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΒΑΕ →» Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Αμερικανοί στρατιώτες σε παλάτι Σαντάμ

Η μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία, με θύμα το λαό του Ιράκ

Print Friendly
         
Ισαάκ Τριανταφυλλίδης από Ισαάκ Τριανταφυλλίδης
15:11, 04 Αυγ 2011

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους «πλημμύρισε» την κατακτημένη χώρα με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και μάλιστα μετρητά. για να ξεκινήσουν τα προγράμματα ανοικοδόμησης. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αποκάλυψαν πως τα πρώτα χρήματα μεταφέρθηκαν με ένα C-130, που ήταν γεμάτο με δεκάδες κουτιά, που περιείχαν συνολικά 2,4 δις δολάρια. Άλλα 20 ίδιου τύπου αεροσκάφη με το ίδιο φορτίο προσγειώθηκαν στη Βαγδάτη μέχρι τον Μάιο του 2004. Συνολικά 12 δις δολάρια, στη μεγαλύτερη μεταφορά χρημάτων από αέρος που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην ιστορία.

Φέτος το καλοκαίρι το Πεντάγωνο και η Ιρακινή κυβέρνηση προσπαθούν να κλείσουν τα λογιστικά βιβλία του εν λόγω προγράμματος, όμως παρά τις πολύχρονες έρευνες το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ακόμα δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε μια καυτή ερώτηση. Πού πήγαν 6,6 δις δολάρια του προγράμματος, τα οποία ακόμα και σήμερα παραμένουν άφαντα!

Για πρώτη φορά Αμερικανοί γερουσιαστές και σύμβουλοι του Κογκρέσου εκτιμούν πως τα χρήματα αυτά μπορεί να έχουν κλαπεί και όχι απλά να χάθηκαν στα λογιστικά βιβλία από παραλείψεις. Χαρακτηριστική η δήλωση του Στιούαρντ Μπόουνε, του γενικού επιθεωρητή για το πρόγραμμα της Ιρακινής ανοικοδόμησης, ο οποίος τόνισε πως τα 6,6 δις που λείπουν από τους λογαριασμούς ίσως να αποτελούν την μεγαλύτερη ληστεία κεφαλαίων στην εθνική ιστορία της χώρας.

Ένα μυστήριο που προκαλεί ντροπή στο Πεντάγωνο και διαταράσσει τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Βαγδάτης. Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι απειλούν πως θα προσφύγουν σε δικαστήρια για να διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα, που προέρχονταν από τις πωλήσεις του ιρακινού πετρελαίου, από κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και πλεονάζοντα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ΟΗΕ «πετρέλαιο αντί τροφίμων».

Η  κλοπή ενός τόσο τεράστιου ποσού μοιάζει απίθανη, όμως  αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Πολλοί αμερικανοί εργολάβοι και εταιρίες έχουν κατηγορηθεί πως καταχράστηκαν εκατομμύρια δολάρια στη χαοτική περίοδο των πρώτων μηνών μετά την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Όμως μέχρι σήμερα, οι διεφθαρμένοι Ιρακινοί αξιωματούχοι ήταν εκείνοι που θεωρήθηκαν ως βασικοί ύποπτοι.

Μπους στρατιώτεςΗ μεταφορά χρημάτων από αέρος ήταν μια απεγνωσμένη αμερικανική προσπάθεια, καθώς η κυβέρνηση Μπους ήθελε να λειτουργεί η κυβέρνηση και η διαλυμένη οικονομία, για να δώσει στους Ιρακινούς το αίσθημα εμπιστοσύνης πως η νέα τάξη πραγμάτων θα ήταν θεαματικά καλύτερη σε σύγκριση με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν με φορτηγά από εθνικά θησαυροφυλάκιο του ανατολικού Ράδεφορντ στο Νιου Τζέρσει στην αμερικανική βάση του Μέριλαντ. Τα κιβώτια με τα 100δόλαρα αποθηκεύτηκαν στα υπόγεια ενός παλατιού του Σαντάμ Χουσείν και σε αμερικανικές βάσεις και μοιράστηκαν στα νεοσύστατα ιρακινά υπουργεία και τα γραφεία των εργολάβων.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων διαπιστώνει τεράστιες παραλείψεις και λογιστικά κενά στις συναλλαγές, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για μεταφορές εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε βαλίτσες, στην κυριολεξία στοιβαγμένες στο πίσω μέρος φορτηγών με παραλήπτες εργολάβους και ιρακινές υπηρεσίες. Κακοδιαχείριση, απάτες, μηδαμινός έλεγχος για το που πήγαιναν τα τεράστια αυτά ποσά και έρευνες έξι ετών, που οδήγησαν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Χάθηκαν 6,6 δις δολάρια!

Η ευθύνη όμως βαρύνει την αμερικανική κυβέρνηση, που σύμφωνα με τις συνθήκες που υπέγραψε με το Ιράκ είχε  την αποστολή να προστατεύσει τα χρήματα και να εξασφαλίσει πως θα πήγαιναν στα κατάλληλα χέρια για τους σωστούς σκοπούς.

 




Δείτε ακόμα...

ekkatharistiko

«Η ληστεία του αιώνα»… σε νούμερα - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Papandreou_Samaras

Τα σοφά λόγια του… Τρύφωνα - Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011