Eξελίξεις:

→» ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ Η ΑΜΑΞΙ →» ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ TOOL! →» ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΒΑΕ →» Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

αστυνομικός σκύλος

Τετράποδοι φύλακες στα σώματα ασφαλείας

Print Friendly
         
Νάντια Αλεξίου από Νάντια Αλεξίου
13:38, 29 Ιουλ 2011

Μάρτιος του 1899… Οι κάτοικοι της Γάνδης στο Βέλγιο, είδαν τους αστυνομικούς να περιπολούν με τρία μαύρα Γκρένενταλ, στους δρόμους της πόλης. Ήταν η πρώτη τους υπηρεσία…

Η ΕΛ.ΑΣ, μόλις το 1994, εντάσσει στο έμψυχο δυναμικό της, τους πρώτους αστυνομικούς σκύλους. Και δημιουργείται στην ΕΛ.ΑΣ, η πρώτη ομάδα σκύλων, η Κ-9. Στην ομάδα Κ-9 (η κωδική ονομασία, κοινή σε όλες τις  αστυνομικές υπηρεσίες, από τη γαλλική λέξη «canine» που σημαίνει σκυλίσιος, αναφέρεται στις Αστυνομικές  Υπηρεσίες Σκύλων. Τα δύο πρώτα γράμματα αποδίδονται με το γράμμα «Κ», ενώ από τα τέσσερα γράμματα που ακολουθούν αποδίδεται με το αριθμητικό «9»). Οι σκύλοι περιπολούν μαζί με τους ένστολους «συναδέλφους» τους και έχουν ταχθεί στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Στην αρχή, οι σκύλοι εντάχθηκαν στη Δίωξη Ναρκωτικών και στο τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Σε όλη τη χώρα σήμερα «υπηρετούν» περίπου 90 Αστυνομικοί σκύλοι. Μόνο στην Αθήνα, «εκτελούν υπηρεσία» σε 24ωρη βάρδια 9 με 10 σκύλους μαζί με τους χειριστές τους.

Χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ναρκωτικών και εκρηκτικών, ενώ μόλις πριν ένα χρόνο με προεδρικό διάταγμα, σκύλοι εκπαιδεύονται και για αστυνόμευση σε πεζές περιπολίες σε κεντρικούς δρόμους, αστυνόμευση σε γήπεδα, ενώ σκύλοι περιπολίας σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούνται επίσης για να μπορούν να εντοπίζουν εξαφανισμένα άτομα ή να καταδιώκουν κακοποιούς, οι οποίοι αναζητούνται σε δάση και βουνά.

Η Ελληνική Κ-9 στεγάζεται σε ένα μικρό τμήμα του παλαιού Ανατολικού Αερολιμένα, σε άθλιες εγκαταστάσεις. Η υπηρεσία της Κ-9 υπάγεται στο Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) της Κρατικής Ασφάλειας, και χάρη στην αγάπη των Αστυνομικών που υπηρετούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία, δεν έχει βάλει λουκέτο.

Ο Υπαστυνόμος Μιχάλης Γιαννέλος και ο επικεφαλής της εκπαίδευσης των σκύλων και των χειριστών τους, Υπαστυνόμος Νίκος Κωστούλας, είναι οι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Τόσο οι χειριστές, όσο και οι τετράποδοι συνοδοί τους, περνούν καθημερινά από συνεχή εκπαίδευση. Μαζί με τους αστυφύλακες διαμορφώνουν χώρους άσκησης και με προσομοιώσεις αναπτύσσουν σενάρια για την άρτια εκπαίδευση σκύλων και χειριστών. Ο υπαστυνόμος Νίκος Κωστούλας εκπαιδεύει πλέον την τρίτη σειρά χειριστών και σκύλων περιπολίας.

Αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες -και σε αυτές τις υπηρεσίες «υπηρετούν» σκύλοι- καταβάλλουν από την τσέπη τους τις δαπάνες, σιτίζουν τους σκύλους, φροντίζουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και την εκπαίδευσή τους. Οι Αστυνομικοί που  υπηρετούν στην Κ-9 της ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να αγαπούν το σκύλο, αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς τους. Όλοι οι υπηρετούντες στα σώματα Ασφαλείας χειριστές σκύλων, δένονται μαζί τους, ενώ τις περισσότερες φορές τους φιλοξενούν στο σπίτι που ζουν, μαζί με τα μέλη της οικογένειά τους. Μοιράζονται μαζί τις διακοπές και μαθαίνουν να ζουν με όλα τα μέλη της οικογένειας των ενστόλων- χειριστών τους.

Σε Αστυνομικές Υπηρεσίες που χρησιμοποιούν αστυνομικούς Σκύλους, στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Ρωσία, αλλά και τη Βρετανία, η Κ-9, αποτελεί αυτοτελή υπηρεσία. Σε Ευρωπαϊκές Αστυνομίες, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, χρησιμοποιούν τους σκύλους και για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας και τη διάλυση διαδηλώσεων. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, έχει απαγορευθεί.

Στις περισσότερες σύγχρονες Αστυνομίες, μαζί με τα κομάντο της ΕΚΑΜ, την Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών και τα ελικόπτερα, αποτελούν μια σύγχρονη μονάδα κρούσης «Άμεσης Επέμβασης».
Στην ΕΛ.ΑΣ, ωστόσο, εδώ και πέντε χρόνια οι διάφοροι Αρχηγοί και οι Στρατηγοί  του Σώματος αναδιαρθρώνουν και επανασχεδιάζουν τη δομή της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, χωρίς αποτέλεσμα. Μια από τις σκέψεις περιλαμβάνει και τη μετεγκατάσταση της υπηρεσίας σε ιδιόκτητο χώρο στο Μαρκόπουλο, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Δε λείπουν βέβαια και τα περιστατικά που η κινητοποίηση χειριστή και σκύλου είναι χωρίς λόγο. Εκτός από τις κακόγουστες φάρσες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν Αστυνομικοί- χειριστές και σκύλοι, είναι και ο καθημερινός έλεγχος των εγκαταστάσεων της Βουλής για εκρηκτικά, τρεις φορές τη μέρα.

Καθημερινά, γίνεται έλεγχος ακόμα και στο Μαξίμου εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, για να αισθάνεται ασφαλής ο Πρωθυπουργός, καθώς επίσης και το Προεδρικό Μέγαρο. Έλεγχος γίνεται επίσης και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας καθώς και στην οικία της Ντ.Μπακογιάννη.
Επί Νέας Δημοκρατίας ωστόσο, οι «υποχρεώσεις» ήταν πιο αυξημένες. Οι Αστυνομικοί χειριστές με τους σκύλους τους ερευνούσαν  όλα τα σπίτια  του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων.

 




Δείτε ακόμα...

ekkatharistiko

«Η ληστεία του αιώνα»… σε νούμερα - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Papandreou_Samaras

Τα σοφά λόγια του… Τρύφωνα - Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011