Υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Εγκλήματα αρρωστημένου πάθους και παράφορης ζήλειας. Στυγνές δολοφονίες που άφησαν άφωνους ακόμα και τους ιατροδικαστές. Πολύκροτες υποθέσεις με κατηγορούμενους θύτες και θύματα μαζί…
Η απόρριψη, η ζήλεια και ο χωρισμός συνήθως είναι αυτά που οπλίζουν το χέρι του δράστη και τον ωθούν να γράψει τον επίλογο της αγάπης με αίμα. Έναν επίλογο που, τις περισσότερες φορές, επιλέγει εκείνη την στιγμή, όταν βλέπει πως ο άνθρωπος που αγαπά, φεύγει από κοντά του… «Δεν κατάλαβα πώς έγινε» αναφωνούν στην απολογία τους ενώπιον των δικαστών, την ετυμηγορία των οποίων γνωρίζουν εκ των προτέρων. Αλλά καμία τιμωρία δεν είναι μεγαλύτερη από αυτήν που έχουν επιβάλλει οι ίδιοι στους εαυτούς τους.
ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ ΕΠΙΓΕΙΟ ΘΕΟ ΤΗΣ
«Αν ήταν δυνατόν να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς, θα το είχα ήδη κάνει».
Με αυτά τα λόγια, η Κάτια Γιαννακοπούλου, η γυναίκα που στις 22 Ιουλίου 1997 σκότωσε τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ελευθεριάδη με τον οποίο διατηρούσε ερωτικό δεσμό, σε μία απολογία–ποταμό ενώπιον του δικαστηρίου, αναφέρεται στον επίγειο Θεό της, όπως τον αποκαλούσε.
Στον πνευματικό της, που είχε γίνει εραστής της και που όταν της είπε να χωρίσουν, εκείνη έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Με μάτια πρησμένα από το κλάμα, με δάχτυλα που τρέμουν κρατώντας τον σταυρό που έχει κρεμασμένο στον λαιμό της , η Κάτια Γιαννακοπούλου περιγράφει με λόγο χειμαρρώδη την στιγμή της δολοφονίας…
Η δολοφονία
«Τον περίμενα έξω από το σπίτι του. Πήγαινα σαν υπνωτισμένη. Έβγαζα κι έβαζα τις σφαίρες από το περίστροφο. Όταν τον είδα, προσπάθησα να του μιλήσω. Μου γύρισε την πλάτη. Αυτή η κίνηση μου όπλισε το χέρι. Τράβηξα τη σκανδάλη και πυροβόλησα ώσπου κατάλαβα πως δεν είχε άλλες σφαίρες…»
Δύο ημέρες αργότερα, η Κάτια Γιαννακοπούλου συλλαμβάνεται έξω από το Μοναστήρι στην Μάνδρα Αττικής. «Πέθανα μαζί του τη στιγμή που τον σκότωνα». Αυτά ήταν και τα πρώτα λόγια της ομολογίας της.
Στις 20 Νοεμβρίου 2001, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο απορρίπτει κάθε υπερασπιστικό ισχυρισμό και την καταδικάζει σε ισόβια κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό για δολοφονία από πρόθεση, που τέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ -
ΤΕΜΑΧΙΣΕ ΣΕ 16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ
«Κανένα ζώο του ζωικού βασιλείου δεν θα έκανε τέτοιο έγκλημα». Με αυτά τα λόγια ο εισαγγελέας της έδρας χαρακτηρίζει την αποτρόπαια πράξη του Παναγιώτη Φραντζή. Του άνδρα που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και περιμένει την ετυμηγορία των δικαστών για την δολοφονία και τον τεμαχισμό της συζύγου του Ζωής Γαρμάνη.
24 Ιουνίου 1987: Ένας ρακοσυλλέκτης ψάχνοντας στα σκουπίδια ανακαλύπτει μέσα σε νάιλον σακούλες τα κομμάτια μιας γυναίκας και ειδοποιεί την αστυνομία. Το κεφάλι της δολοφονημένης είναι τόσο κακοποιημένο που είναι αδύνατον να αναγνωριστεί. Η απόδειξη από κρεοπωλείο, που βρίσκεται στις σακούλες, είναι το στοιχείο που ξετυλίγει το κουβάρι της δολοφονίας. Ο κρεοπώλης θυμάται όλους τους πελάτες του και ανάμεσα τους τον Παναγιώτη Φραντζή, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα, παραδίδεται στην αστυνομία.
Το μοιραίο βράδυ
Η παθολογική ζήλεια που έτρεφε για την σύζυγο του, ο καβγάς που είχε μαζί της το μοιραίο εκείνο βράδυ, γιατί του ζητούσε να πάνε σε μπαρ για να πιουν ένα ποτό κι εκείνος δεν ήθελε, αλλά και η φράση της 18χρονης Ζωής «Είσαι ανίκανος, εγώ φταίω που σε παντρεύτηκα», τον έκαναν να χάσει τα λογικά του…
«Θίχθηκε ο εγωισμός μου. Όταν μου έδειξε αδιαφορία φαρμακώθηκα σαν να μου είχε κάνει τη μεγαλύτερη αδικία. Κάποια στιγμή την έσπρωξα καθώς παλεύαμε και έπεσε με το πίσω μέρος του κεφαλιού της στην κάτω γωνιά του κρεβατιού. Έμεινε ακίνητη. Όταν άρχισα να συνέρχομαι από την έξαλλη κατάσταση που βρισκόμουν, τα έχασα, δεν ήξερα τι να κάνω».
«Για μισή ώρα την έβλεπα και την ξανάβλεπα, έχοντας τα λογικά μου τελείως χαμένα. Κανένας δεν θα πίστευε ότι πέθανε επάνω στον καβγά». Και τότε πήρε την απόφαση, που ήταν μονόδρομος όπως είπε στην απολογία του. Επί 4 ώρες τεμάχιζε το πτώμα της συζύγου του προσπαθώντας να είναι… αθόρυβος. Άφησε τα περισσότερα κομμάτια, τα οποία είχε βάλει σε πλαστικές σακούλες, στον κάδο απορριμμάτων που βρισκόταν λίγα μέτρα από την είσοδο της πολυκατοικίας του και τα υπόλοιπα τα πέταξε λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω…
«Αυτό που δεν σκέφτηκε κανείς ως τώρα είναι ο δικός μου πόνος. Δολοφονήθηκε η γυναίκα μου και δεν είχα κανέναν να κυνηγήσω. Ποιον να κυνηγήσω; Εγώ τη σκότωσα».
Ο Παναγιώτης Φραντζής καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Έπειτα από 18 χρόνια έκτισης ποινής, αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων έκανε δεκτή την 6η κατά σειρά αίτηση αποφυλάκισης του.
ΔΑΝΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ – ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ
«Όλα έγιναν μηχανικά… σαν να μην ήμουν εγώ..» Με αυτόν τον ισχυρισμό ο Δάνος Μουρατίδης προσπαθεί να πείσει την έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ότι βρισκόταν εν βρασμώ την ώρα που στραγγάλιζε την Κική Κούσογλου. Την 24χρονη καλλονή της Βέροιας, που όταν ανακοίνωσε στον σύντροφο της ότι θέλει να χωρίσουν, εκείνος θόλωσε.
Όταν στις 11 Αυγούστου 2005 η Κική Κούσογλου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς , ο Δάνος Μουρατίδης δήλωνε με πείσμα ότι αγνοούσε το πού μπορεί να βρίσκεται. Συμμετείχε στις έρευνες της Αστυνομίας και ήλπιζε να βρεθεί και να είναι καλά. Ακόμα και στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ», ο σύντροφος της Κικής δήλωνε συντετριμμένος από την εξαφάνιση της. 4 μήνες αργότερα, ο Δάνος Μουρατίδης ομολογεί…
Η Απολογία
«Ήταν ο έρωτας της ζωής μου, ήμασταν 5 χρόνια μαζί σαν παντρεμένοι. Είχαμε χωρίσει 2 εβδομάδες πριν, συζητούσαμε και πέρασε η ώρα, εκείνη κοιμήθηκε και εγώ έβλεπα τηλεόραση. Άρχισα να ψάχνω το κινητό της και βρήκα μήνυμα από έναν άλλον νεαρό. Την ξύπνησα και διαπληκτιστήκαμε έντονα. Την τράβηξα πάνω μου και της έπιασα τον λαιμό. Δεν θυμάμαι αν φώναζε ή αν είπε κάτι. Όταν την άφησα δεν κουνιόταν. Έπιασα τον σφυγμό της, διαπίστωσα πως δεν αναπνέει. Πανικοβλήθηκα και αποφάσισα να την εξαφανίσω».
Ο δράστης τη μετέφερε με το αυτοκίνητο του σε ερημική τοποθεσία. Την επόμενη ημέρα και με την βοήθεια του ξαδέλφου του, έθαψαν την άτυχη κοπέλα στην περιοχή του φράγματος Ασωμάτων στον Αλιάκμονα. Αλλού το σώμα της και αλλού τα ρούχα της, για να εξαφανίσει τα ίχνη…
Ισόβια κάθειρξη
Ο Δάνος Μουρατίδης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 2 ετών, ενώ ένοχος κρίθηκε και ο ξάδελφος του, που τον βοήθησε να θάψει το πτώμα, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή στην έφεση.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΥΛΑΣ – ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟ… ΑΓΑΠΗ
«Η ζωή μου έχασε το νόημα της όταν έμαθα ότι με απατούσε». Αυτές είναι οι πρώτες κουβέντες που ψελλίζει στον ανακριτή ο δικηγόρος Γρηγόρης Κούλας, ο οποίος στις 11 Μαίου 1999 δολοφόνησε την 38χρονη σύζυγο του και μητέρα των 3 παιδιών τους, Άντα Σίμου. Η κοινή ζωή τους στιγματίστηκε κι έγινε κομμάτια όταν ο Κούλας αντελήφθη ότι η σύζυγος του τον απατούσε. Και ο χρόνος σταμάτησε όταν εκείνη του ζήτησε να χωρίσουν…
Τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τον οδήγησαν στο έγκλημα. Τον έκαναν να χάσει τον έλεγχο και να κόψει το νήμα της ζωής της συζύγου του στο σπίτι τους στην Κηφισιά.
Από την πρώτη στιγμή, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την αποτρόπαια πράξη του… την οποία απέδωσε σε στιγμιαία απώλεια συνείδησης, σύμπτωμα της ασθένειας από την οποία έπασχε. «Τη λάτρευα…» αναφωνεί στους δικαστές. Το γεγονός ότι η σύζυγος του, η γυναίκα που λάτρευε με όλη τη δύναμη της ψυχής του, σύναψε ερωτική σχέση με άλλον άνδρα, τον έκανε να βρεθεί εκτός ελέγχου… Να μη σκεφθεί ούτε για την ζωή της συζύγου του, ούτε για τη ζωή των παιδιών του, αλλά ούτε και για τη ζωή τη δική του.
Η Καταδίκη
Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας τον καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών, αφού προηγουμένως του αναγνωρίστηκε μειωμένος καταλογισμός των πράξεων του, λόγω σοβαρής αγχώδους καταθλιπτικής συνδρομής. «Σας κρίνουμε με επιείκεια, κυρίως για χάρη των παιδιών σας» του ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του δικαστηρίου και του αναγνωρίζεται ελαφρυντικό που «σπάει» τα ισόβια δεσμά.
Η Αποζημίωση
Οι γονείς της Άντας Σίμου και η αδελφή της, επικαλούμενοι ότι ο δικηγόρος Γρηγόρης Κούλας έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, διεκδίκησαν δικαστικά και πέτυχαν από το Εφετείο να τους επιδικάσει το συνολικό ποσό των 550.000 ευρώ για τη βαριά ψυχική οδύνη που υπέστησαν. Ο Γρηγόρης Κούλας καταθέτει αίτηση αναίρεσης της εφετειακής απόφασης στον Αρειο Πάγο, η οποία απορρίπτεται.
Τα εγκλήματα πάθους , σύμφωνα με τους εγκληματολόγους, αποτελούν και τους μεγαλύτερους γρίφους. Ενας μεγάλος έρωτας, μία αληθινή αγάπη γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη τραγωδία. Μία κίνηση, μία χειρονομία, ένα νεύμα, μία λάθος φράση τη λάθος στιγμή, είναι ικανά για να οδηγήσουν στο έγκλημα… Το μυαλό των δραστών διαπερνά τη λεπτή διαχωριστική γραμμή και γίνονται τιμωροί του εαυτού τους. Πεθαίνουν μαζί τους, τη στιγμή που σκοτώνουν…