Eξελίξεις:

→» ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ Η ΑΜΑΞΙ →» ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ TOOL! →» ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΒΑΕ →» Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

piraeus_port

Τα φουγάρα των πλοίων «πνίγουν» το λιμάνι του Πειραιά

Print Friendly
         
Γιάννης Κωτσαλάς από Γιάννης Κωτσαλάς
23:06, 06 Οκτ 2011

Η ατμοσφαιρική ρύπανση πνίγει την περιοχή γύρω από το Λιμάνι του Πειραιά, όχι μόνο λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φορτίου, αλλά εξαιτίας των πλοίων. Τα αυξημένα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την αναγκαιότητα λήψης σχετικών μέτρων, έθεσε με επιστολή που απέστειλε στις ενώσεις πλοιοκτητών που χρησιμοποιούν το λιμάνι ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου.

Κύρια σημεία της επιστολής είναι η λήψη εκ μέρους των πλοιοκτητών μέτρων για την εφαρμογή των προβλεπόμενων από την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία για την ποιότητα των καυσίμων, τη συντήρηση των μηχανών, τον συχνό εκκαπνισμό των φουγάρων τους και  τη σωστή προθέρμανση των μηχανών τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι εκπομπές ρύπων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χρήστου τόνισε: «Σύμφωνα και με τα αποτελέσματα  μελετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πειραιά,  η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη από πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, επιβλαβών για την υγεία μας, αιωρούμενων μικροσωματιδίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά για το κεντρικό λιμάνι της πόλης, η παραγόμενη ποσότητα καυσαερίων ρύπων από τα πλοία ανέρχεται στους 2.600 τόνους ετησίως, αριθμός ο οποίος αυξάνεται διαρκώς, ενώ η αποτύπωση σε χρήμα των συνεπειών αυτής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι, σύμφωνα με διεθνείς κανόνες μέτρησης, της τάξης των 51 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιστολή προς τους πλοιοκτήτες έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχη που έχει σταλεί στο ΥΠΕΚΑ και στον ΟΛΠ,  με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης όπως:

- Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αυστηρή χρήση καυσίμων χαμηλού θείου, σύμφωνα με το ν.3104/2003 και το Παράρτημα VI της Διεθνούς Συνθήκης MARPOL 73/78

- Η άμεση υλοποίηση των έργων για την ηλεκτροδότηση των  πλοίων που παραμένουν ελλιμενισμένα για διάστημα άνω των δύο ωρών, σύμφωνα και με την οδηγία  2005/33/ EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Η επίσπευση της υλοποίησης των έργων επέκτασης του ΜΕΤΡΟ και του ΤΡΑΜ, έργα που θα συμβάλουν στον περιορισμό των αέριων ρύπων από τον κυκλοφοριακό φόρτο.

- Η αύξηση του αστικού και περιαστικού πρασίνου σε χώρους όπως τα 660 στρέμματα της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας – Κερατσινίου, πράσινο που θα λειτουργήσει σαν φυσικό φίλτρο στην αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και της ηχορύπανσης και θα συνεισφέρει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος στις παραθαλάσσιες περιοχές του Πειραιά.

Αν δεν βρει ανταπόκριση η έκκληση της αντιπεριφέρειας καταλήγει ο κ. Στέφανος Χρήστου: «θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για εφαρμογή των νομίμων και θα ζητήσουμε την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις εξόφθαλμης και αυταπόδεικτης ρύπανσης από τα ελλιμενισμένα πλοία».

 




Τα σχόλια είναι κλειστά.

Δείτε ακόμα...

ekkatharistiko

«Η ληστεία του αιώνα»… σε νούμερα - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Papandreou_Samaras

Τα σοφά λόγια του… Τρύφωνα - Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011