Eξελίξεις:

→» ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ Η ΑΜΑΞΙ →» ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ TOOL! →» ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΒΑΕ →» Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

protakia

Βοήθεια! Αρχίζει το σχολείο…

Print Friendly
         
Διαμάντω Μπουρνά από Διαμάντω Μπουρνά
21:50, 01 Σεπ 2011

Πρώτη μέρα στο σχολειό… Πρώτη φορά στο σχολείο… Οι φωνές διαπερνούν όλα τα γύρω οικοδομικά τετράγωνα  και το μόνο που μπορεί να σταματήσει το ξέφρενο πανηγύρι είναι ο ήχος του κουδουνιού. Τα παιδιά μπαίνουν στη σειρά και τα πρωτάκια αρχίζουν να ψάχνονται  για το τι πρέπει να κάνουν. Τότε δεκάδες μαμάδες και μπαμπάδες δίνουν ταυτόχρονα διαφορετικές οδηγίες. Ποιος είναι πιο μπερδεμένος, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς… Τα παιδιά ή οι γονείς. Αν μπορούσε να επικρατήσει απόλυτη ησυχία θα ακούγαμε καρδιές να κτυπάνε τόσο δυνατά σαν να προσπαθούν  να βγουν έξω από το στήθος. Δεν είναι όμως οι καρδιές των μικρών παιδιών, αλλά των γονιών τους. Η αγωνία και το άγχος, μαζί με τη συγκίνηση, κάνουν τους γονείς να τα έχουν περισσότερο χαμένα από τα βλαστάρια τους.

Χωρίς αμφιβολία, η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός παιδιού. Απογαλακτίζεται από την αγκαλιά της μαμάς ή της πολύ αγαπησιάρας δασκάλας του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου και ετοιμάζεται  πια να μπει σε μια πιο οργανωμένη κοινωνία, με σκληρούς κανόνες, υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα. Πώς όμως πρέπει να μεταφερθεί αυτή η εικόνα στο παιδί, χωρίς να νοιώσει φόβο, αλλά προσμονή για τους καινούργιους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά του;

Πρώτα από όλα οι ίδιοι οι γονείς χρειάζεται να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τους δικούς τους φόβους και το άγχος του αποχωρισμού. Στη συνέχεια επιστρατεύοντας υπομονή, επιμονή, πρακτική και φαντασία θα πρέπει να δώσουν στο παιδί να καταλάβει ότι το σχολειό είναι η πηγή των γνώσεων, εκεί θα μάθει τόσα πράγματα  και ακόμα περισσότερα από τους μεγάλους, που τώρα τόσο πολύ θαυμάζει. Στο σχολείο θα γνωρίσει πολλούς φίλους, κάποιους από τους οποίους μπορεί να είναι μαζί ολόκληρη τη ζωή τους. Το σχολείο δεν έχει μόνο διάβασμα, αλλά και παιχνίδι.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν παραδείγματα μεγαλύτερων αδελφών ή φίλων που πάνε  σχολειό και τα έχουν καταφέρει μια χαρά. Να τονώσουν  την αυτοπεποίθηση του παιδιού σημειώνοντας ότι ξέρουν πόσο καλά θα τα καταφέρει και εκείνο.

Οι γονείς πρέπει να προετοιμαστούν μαζί με το παιδί για το σχολείο. Να το αφήσουν να διαλέξει τα σχολικά είδη που θέλει και τα ρούχα που προτιμάει, ώστε να νοιώθει όμορφα. Να δείχνουν  κατανόηση για τους φόβους του και να μην εκνευρίζονται αν επιμένει στην άρνηση του να πάει σχολείο. Τέλος πολύ σημαντικό είναι να βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει το ρόλο της δασκάλας ή του δασκάλου, με σεβασμό και αγάπη. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι είναι οι άνθρωποι που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού και στην κοινωνικοποίηση του.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μια καινούργια σελίδα που ανοίγει στο βιβλίο της ζωής του κάθε παιδιού, αλλά και κάθε οικογένειας ξεχωριστά. Καλό θα είναι λοιπόν το ξεφύλλισμα αυτό να οδηγήσει  σε μια όμορφη ιστορία και κάθε σελίδα που τελειώνουμε για να γυρίσουμε στην επόμενη να αφήνει γλυκές αναμνήσεις και αισθήματα ασφάλειας και αγάπης.




Τα σχόλια είναι κλειστά.

Δείτε ακόμα...

ekkatharistiko

«Η ληστεία του αιώνα»… σε νούμερα - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Papandreou_Samaras

Τα σοφά λόγια του… Τρύφωνα - Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011